• smakförstärkare
    E620, E621, E622, E623, E624, E625, E626, E627, E628, E629, E630, E631, E632, E633, E634, E635, E640, E650
  • aromämnen
  • färgämnen
    E100, E101, E102, E104, E110, E120, E122, E123, E124, E127, E128, E129, E131, E132, E133, E140, E141, E150 abcd, E151, E153, E154, E155, E160 abcdef, E161 bg, E162, E163, E170, E171, E172, E173, E174, E175, E180
  • emulgerings- & stabilseringsmedel
    E322, E405, E407, E410, E412, E413, E414, E415, E416, E417, E418, E425, E431, E433, E434, E435, E436, E442, E444, E445, E450, E451, E452, E460, E461, E463, E464, E465, E466, E468, E469, E470 ab, E471, E472 abcdef, E473,  E474, E475, E476, E477, E479 b, E481, E482, E483, E491, E492, E493, E494, E495, E520, E521, E522, E523
  • sötningsmedel
    E 951, E 962, E966

Vad handlar du?
Vad består din mat av?
Vem har bestämt det?

Ovanstående kommer vi numera att undvika. Nu efter att ha läst Den hemlige kocken så kan jag verkligen säga att den rör om i grytan och alla mina och resten av familjens tankebanor vad det gäller att äta ren mat utan en massa olika hemska tillsatser som livsmedelsindustrin väljer att tillsätta i vår mat.

Följande kommer vi numera att undvika;Smakförstärkare undviker vi redan i den mån det går. Självfallet svårt att undvika helt när man går på resturang eller äter hemma hos andra.

Ju mer aromämnen det är i ett livsmedel, desto mer kan man börja undra vad som hänt vid tillverkningsproceduren. Titta bara tex på korv där dom tillsätter så mycket vatten för att dra ner på köttet vilket leder till att smaken försämras och då tillsätter dom en massa aromämnen för att få upp smaken och för att konsistenten har ska upprätthållas så tillsätter dom stabiliseringsmedel. Snacka om lurendrejeri och det här är bara en liten del av vad dom gör.

Aspartam kommer vi även att undvika, det finns bla i Fun Light produkter. En del studier påvisar att det kan framkalla cancer. Personligen har jag alltid tyckt att deras saft har smakat konstig och att det har varit något som har saknat i smaken så det kommer verkligen inte vara några problem att hålla sig ifrån den. Istället så kommer det i stor utsträckning bli att vi kommer att tillverka vår saft själv och samma sak gäller det med marmelad, gelé och sylt. Så mycket roligare och godare.

Emulgeringsmedlet sojalecitin har jag sen länge känt av och nu på senare tid så har det blivit ännu värre. Till en början visste jag inte vad det var som gav mig reaktionen att det kliade och gjorde så jag fick svårt att andas, men har nu kommit fram att jag får en allergiskreaktion av just det då det är den gemensamma nämnaren i ett flertal produkter.

Utöver allt detta så kommer vi även att sluta köpa många light produkter för de är i stor grad mycket sämre med alla sina tillsatser än de vanliga. Ta bara tex creme fraiche. Läs innehållsförteckningen och du kommer bli överraskad hur mycket det finns där bla emulgerings- och stabiliseringsmedel,  medans i helt vanlig creme fraiche så är det endast grädde och surningskultur. Vilket är nyttigast mån tro och som inte ger några eventuella allergiska reaktioner?

Den hemlige kocken är numera vår bibel här hemma. Den är vår vägledning till ett sundare och renare liv om det vi äter. Jag rekommenderar alla som inte allaredan har läst den att göra det. Är du beredd på att öppna ögon för vad livsmedelsindustrin sysslar med? Vi vill åtminstonde veta vad vi äter utan några tillsatser och utan någon risk för allergiska reaktioner. Till vis del blir det dock svårt då vi har laktosintolerans i familjen, då en stor del av de produkterna är modifierade så det blir till att jämföra för fullt. Vi synar allt.

Den dagen då man tog en varukorg och plockade åt sig det man ville ha är förbi.

Annonser