För en tid sedan så gick jag igenom kylskåpet, skafferiet, kryddhyllan och frysen för att rensa bort allt som innehåller smakförstärkare, och jag fick ihop lite. Varför gjorde jag det? Jo, för varken jag eller Anders vill att vi och våra barn får i oss dessa gifter.


Smakförstärkare i Blå Band, Knorr, Tre Kockar, CajP,
Santa Maria, Euroshopper, Estrella, ICAs egna och Kalles.

Större delen av detta använder vi dock inte utan det har bara stått och väntat på att bäst före datumet ska passera eller något. Bla gör vi sås, soppa och dipp själva. Buljong använder vi väldigt sällan och från och med nu så kommer vi ta balsamvinäger och soja om vi ska ha någon och marinad det är rätt enkelt att göra helt själv det med.

Det jag rensade bort innehåller E621, E627 och E631. En massa grekiska inte sant? Sånt som man oftast inte orkar kolla upp vad det egentligen är.

E621 – Det heter natriumglutamat (även kallat smaksalt, monosodiumglutamat) och på engelska MSG, mono sodium glutamat (även kallat natrium glutamate, ajinomoto).

Man kan vara överkänslig mot det och symptomen är illamående, huvudvärk och smärta i nacke och bröstkorg.

‘Blod-hjärn-barriären är inte heller fullt utvecklad hos barn. Barn är därför extra känsliga för glutamat. Gravida kvinnor som utsätts för glutamat överför detta till det oskyddade fostret och bör därför undvika glutamat.’ Läs mer här.

Av de varor som jag plockade ut så fanns det i allt på bilden.

E627 – Det heter dinatriumgyanulat.

E631 – Det heter dinatriuminsinat.

De sistnämnda är farligt för barn och ungdom och dem som lider av podager, njurbesvär, andra symtom som kräver undvikande av purines.

Dessa två fanns tillsammans med den första bara i några få av de varor på bilden, bla Euroshopper köttbuljongen.

Både jag och Anders har kommit fram till att vi mår mycket bättre utan detta gift. Minsta lilla av glutamaten som vi får i oss resulterar i bla en migränliknande huvudvärk samt i vissa fall illamående.

Jag tycker helt klart att detta verkligen är något som helt klart måste tas upp och att fler människor bör komma till insikt med vad som händer och sker med vår mat och framförallt ställa frågan varför tillsätter dom smakförstärkare för? Mycket varför dom tillsätter en massa saker i vår livsmedel är för att något har gått fel i processen för att kunna tillhanda hålla den varan som efterfrågas. Ta bara tex GB’s Magnum med pistagesmak. Den innehåller spenat! Vem skulle köpa en pistage glass som inte är grön? För pistage gör den knappast grön utan snarare brun, grå dassig. Det är egentligen bara att titta vidare på alla andra livsmedel. Vad innehåller sakerna eller rättare sagt vad innehåller dom inte. Det är frågan.

Annonser